
Villfarelse
Villfarelse
För att lyssnaren bättre skall kunna förstå innehållet i Villfarelse så krävs en klargörelse och bakgrund till denna serie. När denna serie kom till år 2011 var Trosrörelsen i Sverige fortfarande starkt på frammarch. Ulf Ekman var den karismatiske villolärarens lysande stjärna och jag som tidigare personligen fallit för denna falska lära hade äntligen lyckats ta mig ur förförelsen. Vissa varningar kan därför kännas som alltför skarpa och till viss del också överspelade men i princip så gäller de fortfarande. En villolära är även om den tonats ner och till viss del anpassat sig till det normala ändå i grunden falsk och ger i slutänden en falsk frukt. I viss mån är jag färgad av min egen erfarenhet och även av att flera unga människor blev psykiskt sjuka och även tog sitt liv vid tiden för seriens tillkomst. Detta som en direkt följd av det falska framgångsbudskap som förkunnades på Livets Ord och Arken.
När L.O startade 1982 var jag mycket skeptisk till teologin. Hösten 1987 var jag själv elev på bibelskolan men såg mig då mer som en spion för att inifrån avslöja denna främmande lära. Detta var dock som att leka med elden. Jag föll för budskapet även om det inte kändes helt bekvämt. Även om jag nu idag i min iver att varna för denna villolära tycks ta i alltför hårt så är det ändå ganska tamt i jämförelse med Paulus som säger: De där hundarna, den som förkunnar ett annat evangelium är förbannade och dyl.
De sex första undervisningspassen handlar om bakgrunden till läran och även om den amerikanska trosrörelsen. Det är utifrån två amerikanska författare och bibellärare som uppgifterna kommer. Michael Horton, The Agony of deceit och D.R.Mcconnell, A different gospel. Från del sju och framåt handlar det om den Svenska trosrörelsen och mina högst personliga erfarenheter.
1 Vad är det sanna evangeliet? Vad är det som gör att vi faller för falsk lära?
2 Vi ser vad som är rötterna till Framgångsteologin. Kenyon och Hagins bakgrund.
3 Sinneskunskap eller uppenbarelsekunskap. Kenyon starkt influerad av gnostisismen
4 Trosdoktrinen. Behöver verkligen Gud ha tro? Fel premiss leder till fel slutsats.
5 Helandedoktrinen. Helandet en Guds gåva eller en trosteknik?
6 Framgångsläran. Ge bort ett hus och få tillbaks 100 hus!
7 Trosrörelsen i Sverige. Ingen väckelserörelse utan en brandskattningsrörelse.
8 Helandedoktrinen inte lika extrem som i USA. Den socialpsykologiska biten.
9 Trosbegreppet som det presenteras blir en prestation och inte att lita på Gud.
10 Vi analyserar bönemetoder och evangelisationsmetoder inom L.O.
11 Vad är det som är gemensamt med och vad är det som skiljer trosrörelsen från sann kristen tro?
12 Hur har L.O. och framgångsteologin påverkat den etablerade kyrkan och det sanna evangeliet?
13 Mina personliga erfarenheter av trosrörelsen. Ett brev till en broder och vän.
14 Tydliga signaler. Sju bibelord av varning från en gudsman. Lite villfarelse leder ofta till något värre.
15 Redan 2010 fick jag ifrån Herren ett tilltal som gällde U.E. Denna personliga profetia har även en allmängiltig tillämpning och gäller all villfarelse och falsk lära. Om man blandar in falska doktriner i sanningen så blir det förr eller senare en falsk frukt. Ulf Ekman är ett bra exempel på detta. Han har irrat från den ena villfarelsen till den andra. Först i Framgångsteologins dike och sedan till katolikernas skökodike. Lite surdeg och allt blir fel.